SVERIGE

SVERIGE

Sunday, February 6, 2011

EU,ODEMOKRATISK MAKTSPEL




Det politiska maktspelet har börjat. ”Merkel-Sarkozi Pakt”.
Detta gällande de europeiska unionens saknad av ”struktur och ekonomisk konkurrenskraft”!!..

De kommer nu med regler som inte alls är folkligt förankrade och motsäger hanteringen av finansiella kriser och ekonomisk samordning i EU.

De ändringar som föreslås i euroländernas toppmöte, kommer att skapa mera protektionism och ännu större obalans och brister i den ekonomiska och monetära unionen.

De regler och monetära unionens finansiella lösningar som nu skapas kommer på många olika sätt att beröra också de länder som inte är med i valuta unionen.

Den monetära unionen saknar framförallt nu politisk förankring, men också nödvändig demokratisk samordning. Det finns inga finansiella instrument, inte heller regler för rättvissfördelning mellan ländernas olikheter, inte heller hänsyn till geografisk och historiska bakgrunden och avsaknad av kunskap och kapabilitet, gällande ländernas investerings förmåga och industriell produktions utveckling.

Olikhetsproblem, bristen av politisk samhörighet, olikheter i handelbalansen, skillnader i ekonomiska förutsättningar mellan länderna skapade de problem som nu uppenbarar . alla de faktorer har funnits i grunden latent ,redan från unionens början men...

Den ” fria marknadens” spekulation storm” kommer nu att "vakna upp", utan att politiken kan hantera händelserna. ”Spekulanterna”, tar nu chansen att utnyttjat situationen och utnyttja framförallt de industriellt och export svaga perifera landen i Europa.
Nu ser de till med hjälp av konservatismen trycka på framförallt de länders medelklass och arbetande folk. Ingen hänsyn för solidaritet och till de länders svagheter.

Nu förespeglar EU makten att vilja ändra på reglementet, skapa nya ”regler” som folket i olika länder ska gemensamt ta del besluta om och betala. Skulle inte detta ske i tid vid valutaunionens skapande? och innan öppnandet av Europa gränser?, innan den gemensamma valutan?.


Valutaunionen och visionen var att bl.a. stödja de svaga länder, stötta upp och med diverse omstruktureringar skapa bättre produktionsstruktur, avregleringar och därmed självständigt ekonomisk administration. ”En framgång in i nya konkurerande ekonomiska villkor”!!.

Det vi ser nu de senaste året har visat motsatsen, man har pumpat i massor lån (felaktigt) och favorisera den stoskaliga jordbruket och industriella ländernas export, framförallt Tyskland och Franska stor industrier.
Samtidigt har man finansiellt medvetet uppmuntrat till de övriga att låna, låna, låna.
Bankerna och finans instituten lyckades skuldsätta många av de sk ”produktions svaga” länder. Det vi nu ser är resulterat av valutaunionens och EU i praktisk verklighet.

Finns nu någon återvändo? Svårt om den europeiska och politisk ideologiska modellen inte ändras till att bli mera demokratisk, solidaritets förankrad och med hänsyn till ländernas olikheter och med spekulations fri ekonomisk och politisk utgångspunkt.

Merkel och Sakozi vill snabbt fram nu ta till nästa stora steg, steg som kommer att få stora konsekvenser för de perifera ländernas ekonomier. Detta eftersom de utarbetar regler för en mera sofistikerad politisk och ekonomisk kontroll. Dessa regler, som avsaknad av röst rätt, straff för ekonomiska överädelser och fråntagning av demokratin i de skulldsatta länder, bygger på att befästa ännu mera mest för Tysklands och Frankrikes politiska makt, men också ekonomisk och handelsmässing kontroll av Europas små länder.

Detta kommer att innebära nedbrytning för de små länder och folkets vilja.
Min uppfattning är att detta kan sätta stopp för en demokratisk Europa och därmed äventyra existensen för den gemensamma valutan. Kanske i längden också den europeiska gemenskapen.

Dessa ”nya” politiska sökvägar gestalta sig långt ifrån den grundläggande demokratiska mekanismen och omöjligtgör en långsiktigt gemensam europeisk framtid där värden sätts för européerna med folkrättslig ordning.

Idag kan ingen definitivt påstå att Europas folk är redo för att ”stärka sina band” Inte i alla fall på kort sikt, modelen att med den ”fria marknads krafter och ”marknaden” som ursäkt. Kommer Europa att splitras och misslyckas.
Politiker idag inriktar sig enbart i ”nyliberala” lösningar som bara skapar en egoistisk, protektionistiskt Europa utan framtid med stora problem och folkprotester.

Situationen och verkligheten samt de beslut som fattas i de olika Europeiska parlament idag brister i demokratisk beslutsordning den är inte förankrad i de olika europeiska länders grundlag
Makt eliten borde ge nu en ny chans till Europas folk, de måste ta del och säga sin mening. Kanske genom att de nya utmaningar, grundas mera på europeisk folkrätt och solidaritet. Varför inte genom förnyade folkomröstningar? i hela EU?.

4 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Maktmissbruk, egoism, partipolitiska maktintresse och korruption skapar inte den solidariska Europa som varje Europé önskar sig.

    ReplyDelete
  3. Nu gäller det Portugal,verkar som att allt är upp gjord och endast med syfte att sätt åt de sydeuropeiska folket. Ingen talar om öppet angående de "stora"länders statsskulder som tex.Tyskland Frankrike England.

    ReplyDelete
  4. EMU, och eoroländernass drömm om ekonomisk stabilitet och solidaritet, har resulterat till ett spekulations verktyg där världens kapitalister lever på bekostnad av Europas folk.

    ReplyDelete